Yleistä tietoa

Vuosijuhla on akateeminen perinne ja se kannattaa kokea ainakin kerran opiskeluaikana. Mentor on perinteisesti järjestänyt juhlat kerran viidessä vuodessa, joten tilaisuus päästä Mentorin vuosijuhlille on melkeimpä ainutkertaista opiskeluaikana.

Vuosijuhlat alkavat cocktail-tilaisuudella, joka on kutsuvierastilaisuus. Cocktail-tilaisuuteen osallistuvat siis henkilöt, jotka ovat erikseen saaneet kutsun kyseiseen tilaisuuteen. Tilaisuudessa jaetaan ainejärjestölle pieniä muistamisia ja saatetaan pitää puheita ainejärjestölle. Cocktail-tilaisuuden jälkeen on vuorossa itse iltajuhla, johon kaikki voivat osallistua.

Vuosijuhlilla tarjoillaan kolmen ruokalajin illallinen (alku-, pää- ja jälkiruoka) yleisesti joko buffet-tarjoiluna tai pöytiin tarjoiltu menu. Tämän lisäksi juhlaan kuuluu alkoholitarjoilu, ethän ota mukaasi omia juomia. Juhlaan myös kuuluu ohjelmaa kuten puheita, esityksiä ja tanssia. Juhlan kulusta löydät lisää tietoa kohdasta Iltajuhla – Juhlan kulku. Myös juhlan käytöstavoista löydät ohjeistusta kohdasta Etiketti – Käytös.

Juhliin pukeudutaan asianmukaisesti ja juhlan arvon mukaisesti. Kyseessä on akateeminen perinteikäs ja arvokas juhla. Juhlaan pukeutumisen ohjeistuksia löydät lisää Etiketti-osiosta.

Iltajuhlan jälkeen on vuorossa jatkot, jotka kestävät niin kauan kuin jalat kestävät. Jatkoille saa siirtyä vuosijuhlapuvussa, mutta jotkut haluavat vaihtaa kevyempää päälle. Yleensä ottaen jatkoille kuitenkin ilmaannutaan samoissa vaatteissa. Ohjelma ei pääty pelkästään illan pääjuhlaan ja jatkoihin, vaan meno jatkuu rennommissa merkeissä silliksellä eli silliaamiaisella seuraavana päivänä. Lisää tietoa silliksestä löydät kohdasta Sillis.

Tärkeimpänä asiana vuosijuhlilla on tietenkin nauttia toisten seurasta ja pitää hauskaa. Tässä kuitenkin muutamia yleisiä ohjeita juhlijoille:

  • Vuosijuhliin voi tulla myös ilman avecia.
  • Juhlista myöhästyminen on hyvin epäkohteliasta, joten olethan ajoissa
  • Omia juomia ei voi tuoda juhlaillalliselle

Näiden ohjeiden lisäksi kannattaa tutustua vuosijuhlien etikettiin, jotta vältyt turhalta stressiltä ja päänvaivalta.